Investering

Hoe de regeling Opkoopbescherming u kan beïnvloeden

In verschillende steden wordt de regeling koopbescherming ingevoerd om te voorkomen dat investeerders woningen van starters 'kapen'. Onze makelaar legt uit hoe deze regeling invloed heeft op mensen die een huis willen kopen en welke voordelen het biedt voor de woningmarkt.

De reden voor de invoering van deze regeling is de groeiende behoefte aan regulering in de lokale woningmarkt. Relatief betaalbare woningen worden vaak opgekocht door investeerders, die ze vervolgens tegen hogere prijzen verhuren. Dit maakt het voor starters en gezinnen steeds moeilijker om een geschikte woonruimte te vinden. Vaak zijn zij genoodzaakt om meerdere biedingen uit te brengen voordat ze daadwerkelijk een woning kunnen bemachtigen.

Met de regeling koopbescherming wordt geprobeerd deze ongelijkheid aan te pakken, zodat meer mensen de kans krijgen om hun droomhuis te kopen.

Wat is de Opkoopbescherming?

De regeling Opkoopbescherming is een nieuwe maatregel in de Woningwet die op 1 januari 2022 in werking is getreden. Deze regelgeving biedt gemeenten de mogelijkheid om een verhuurverbod in te stellen voor bestaande goedkope en middeldure koopwoningen in bepaalde steden en gebieden. Het doel van de koopbescherming is om ervoor te zorgen dat deze woningen beschikbaar blijven voor kopers, met name starters die op zoek zijn naar een eigen woning. Het verhuurverbod geldt voor een periode van vier jaar na aankoop. Woningen die al verhuurd zijn, vallen buiten deze maatregel.

De lage rentetarieven en de uitbreiding van hypotheekmogelijkheden hebben vastgoedbeleggingen aantrekkelijker gemaakt voor veel investeerders. In het laatste kwartaal van 2020 werd maar liefst 40 procent van de koopwoningen in grote Randstad-steden verkocht aan investeerders. Zowel starters als investeerders zijn vaak geïnteresseerd in dezelfde type woningen, wat leidt tot een toenemende concurrentie. Dit heeft ertoe geleid dat starters minder woningen konden aankopen, deels omdat vastgoedinvesteerders beschikken over meer financiële middelen en vaak meer zekerheid kunnen bieden aan verkopers.

Voor elke stad geldt een andere limiet voor de opkoopbescherming. Als u meer informatie wilt over de specifieke voorwaarden in uw regio, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder! 

Vraag direct een gratis intakegesprek aan

Amsterdam leidt gemeenten bij invoering regelgeving

Amsterdam was de eerste gemeente die gedetailleerde plannen publiceerde. De wetgever heeft gemeenten de vrijheid gegeven om een bovengrens vast te stellen voor de 'goedkope en middelgrote' woningen die beschermd moeten worden. Gemeenten maken hier hun eigen keuze in. Amsterdam rekt de voorwaarden op tot het uiterste: voor alle koopwoningen tot een WOZ-waarde van 533.000 euro (in 2023) geldt na aankoop een verhuurverbod. Rotterdam kiest voor de grens van 405.000 euro, terwijl Haarlem 451.000 euro als limiet heeft.  

Vele andere grote gemeenten hebben vergelijkbare regels ingevoerd voor investeerders. Dit zijn niet alleen grote steden (Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Den Haag) maar ook kleinere steden. In de regio Amsterdam zou dit plaatsen omvatten zoals Almere, Amstelveen, Haarlem en Hoofddorp. Ook overwegen verschillende dorpen in Brabant om gebruik te maken van deze mogelijkheid om starters meer opties te geven om een woning te kopen. Dit betekent dat een investeerder extra onderzoek moet doen om te achterhalen of hij een woning kan verhuren.

Een stap in de goede richting

Met dit voorstel wordt het voor investeerders moeilijker om betaalbare huizen te kopen en krijgen starters en gezinnen meer mogelijkheden om deze woningen te kopen. Helaas is deze maatregel alleen niet voldoende om het woningtekort op de vastgoedmarkt in Nederland op te lossen. Er is een ernstig tekort aan woningen en er zullen de komende jaren aanzienlijke toevoegingen moeten worden gemaakt.

Heeft u vragen over hoe de regeling koopbescherming u kan beïnvloeden? Neem dan gerust contact met ons op.